Littekenbehandeling

Littekenbehandeling

Littekens kunnen pijnlijk zijn, jeuken bovendien zijn ze niet mooi. Ze ontstaan doordat na een wond je huid extra bindweefsel aanmaakt om de wond te genezen. Hieronder een aantal behandelingen. Maak nooit zelf de keuze voor een behandel methode,  maar raadpleeg ook de huidsarts of een specialst. 

 

Collageen injecties

Bij Apostroof (verdiept) litteken

Door het litteken te injecteren met collageen, wordt de wond opgevuld en daardoor minder zichtbaar. De behandeling met injectables is tijdelijk en afhankelijk van het litteken moet de injectie een maal per jaar tot meerdere malen per jaar herhaald worden.

Laserbehandeling

Bij hypertrofisch en apostroof litteken

Een laser wordt gebruikt om de huid plaatselijk van licht te voorzien. Deze lichtbundels verwarmen de onderhuid waarna die  nieuw bindweefsel aanmaakt. Op deze manier wordt de huidconditie verbeterd en littekens worden afgevlakt. Er zijn altijd een aantal laser behandelingen nodig.

Voor de laser behandelingNa de laser behandelingSiliconen pleister

Bij hypertrofisch (op de huid) litteken

Voorbeeld van een siliconenpleisterSiliconenpleisters kunnen worden direct nadat de wond gesloten is en wanneer de hechtingen zijn verwijderd.

Littekens vervagen door per dag minimaal 12 uur de pleisters op de wond te houden en die dagelijks ook te wassen. Na 2 maanden moet het litteken minderzichtbaar zijn.

Het beste resultaat wordt behaald bij littekens die niet ouder zijn dan 2 jaar.

Siliconen gel

Bij hypertrofische en keloïd littekens

Siliconen gelSiliconengel is bij uitstek geschikt om op het gezicht, gewrichten en bewegende huid te smeren. Ook kan het goed onder make up worden gebruikt. H

De gel droogt snel en vermindert roodheid, jeuk

Het beste resultaat wordt behaald bij wonden die net genezen (dicht) zijn.

Microdermabrasie

Voor ondiepe Apostroof littekensMicrodermabrasie is een pijnloze behandeling voor acné en ondiepe littekens. Als de microdermabrasie pen op de huid wordt geplaatst slijpt deze een gecontroleerde stroom kristallen dode en beschadigde huidcellen van de huid af. Door de microdermabrasie behandeling verstevigt het bindweefsel en wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd. De productie van collageen en elastine neemt ook toe waardoor uw huid glad aanvoelt en fris uitziet.

Litteken massage

Bij Apostroof (verdiept) litteken

Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Ook eventuele pijn wordt vermindert. Er worden speciale handgrepen gebruikt die speciaal op de doorbloeding en het herstel van de cellen zijn gericht. Om een goed resultaat te krijgen moet deze massatechniek vaak worden herhaald.

Bij hypertrofisch (op de huid) litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminder is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is om het litteken soepeler te maken en een betere doorbloeding. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden, maar alleen de huid eromheen. Het litteken moet eerst een paar weken herstellen.