Soort Litteken

Welke soorten littekens zijn er ?

Er zijn vele soorten littekens die redelijk onschuldig zijn, zoals een schram op een knie of arm. Meestal zijn dat niet de littekens waar we iets aan laten doen. Ongewenste littekens na een operatie, in het gezicht of bij brandwonden willen we vaak wel behandelen. Hieronder de meest voorkomende soorten littekens en bijbehoordende behandelmethoden.

Wanneer je veel last hebt van een litteken, maak dan niet zelf de keuze voor een bepaalde behandel methode, maar ga naar de huisarts of een specialist. Deze kan het litteken beoordelen en een goed advies geven welke methode het beste werkt om het litteken te vervagen. Littekencrème kan altijd gebruikt worden om de huid rondom de wond te verzorgen.

 

Atrofisch

Een Atrofisch litteken ligt in de huid, als het ware gedaald en ziet er vaak roze uit. Er ontstaat een dun laagje littekenweefsel. Als gevolg van een infectie, huidziekte of na chirurgische ingreep of zoals op de foto bij acne.

Voorbeeld Atrofisch littekenBehandel mogelijkheden:

  • Collageen injecties
  • Littekenmassage
  • Littekencrème
  • Microdermabrasie
  • Laserbehandelingen

hypertrofisch

Een hypertrofisch litteken ontstaat door overproductie van fibrineweefsel door bindweefselcellen. Ze liggen op de huid en zijn sterk verdikt.

Voorbeeld hypertrofisch littekenBehandel mogelijkheden:


Keloïd

Een keloid litteken is altijd hypertrofisch, hard, en is roodpaarsig. Deze littekens komen met name voor bij een  donkere huidskleur en het litteken treedt ook op buiten de wond.

 

Voorbeeld Keloid littekenBehandel mogelijkheden: